Silozurile sunt confecționate în totalitate din segmente de aluminiu, sunt modulare, prefabricate și pot fi transportate și mutate cu usurință, cu costuri minime.
Isny, 19 Octombrie 2018 – Silozul reprezintă o construcție metalică de mari dimensiuni, dotată cu instalații de umplere prin suflare, care servește la depozitarea și păstrarea pe termen lung a unor cantități mari de materiale, fiind o metodă eficientă de stocare.
Caracteristicile unui siloz
Segmentele silozului sunt confecționate integral din aluminiu de înaltă calitate, fără bavuri, sudate pe interior. Fiind din aluminiu, acestea nu ruginesc în contact cu materialul iar, datorită pereților dubli de care dispun, nu se formează condens. Segmentele modulare sunt prefabricate și pot fi montate cu usurință iar transportul nu necesită permise agabaritice, timpii de livrare și montaj fiind mici. Unghiul de deschidere al silozului este variabil, în cazul granulelor de mase plastice acesta fiind de 60 de grade.
Pentru a verifica ușor nivelul de material din silozuri, acestea sunt prevazute fie cu senzori de încărcare via radar sau sondă de nivel, fie cu celule de cântărire. Acestea din urmă se prezintă sub forma unor cântare calibrate, așezate sub picioarele silozului, care determină nivelul de material în funcție de greutatea acestuia, fiind calibrate în așa fel încât să nu ia în calcul încărcarea indusă de vânt, ploaie sau zăpadă.
Silozurile se poziționează, de preferință, în exteriorul halei de producție și sunt realizate în concordanță cu parametrii liniei de transport centralizat din incinta halei. Ele reprezintă prima etapă din conceptul unui sistem centralizat de management al materialului oferit de firma motan colortronic. Un avantaj major al silozurilor este faptul că, având diametru mic și înălțime mare, oferă un spațiu de stocare generos pe o amprentă la sol mică, materialul este protejat de condens, consumul este contorizat și nu necesită forță de muncă pentru manipulare. În mod normal avem un singur om care poate să gestioneze sute de tone de material, începând cu descarcarea din cisternă și până la extrudere sau mașina de injecție.
Există și silozuri de mixare cu mixare continuă sau întreruptă, potrivite îndeosebi pentru materiale cu fluiditate sporită. Cu ajutorul tehnologiei utilizate în mixare, se obțin loturi întotdeauna omogene.