KraussMaffei salută inovația și sprijină, alături de alți 5 parteneri, un nou proiect de cercetare finanțat de BMWi. Extruderul cu două șnecuri ZE 42 BluePower a fost utilizat cu succes pentru producția de panouri din spumă fenolică rigidă, un nou material compozit ce poate revoluționa sectorul construcțiilor, având o stabilitate mecanică ridicată, densitate și conductivitate termică scăzute și un grad ridicat de rezistență la foc.
Hanovra, 3 noiembrie 2021 - Fiind unul dintre cei șase parteneri asociați, KraussMaffei a promovat un proiect de cooperare finanțat de Ministerul Federal German pentru Afaceri Economice și Energie (BMWi). Scopul comun al partenerilor de proiect a fost acela de a dezvolta un flux complet, cu valoare adăugată pentru spuma fenolică rigidă ignifugă - de la producție la planificare, construcție și operare până la reciclarea materialelor. Produsele extrem de inovatoare din spumă rigidă sunt potrivite în mod ideal pentru utilizare ca și componente compozite izolatoare portante în sectorul construcțiilor, de ex. pentru montarea modulelor solare sau a sistemelor de aer condiționat pe acoperișuri sau pentru montarea de ferestre, balustrade sau copertine pe fațadele clădirilor.
Ca parte a acestui proiect, divizia de extrudare a KraussMaffei a reușit efectiv să adapteze formularea compusului fenolic și controlul procesului, astfel încât un extruder cu două șnecuri co-rotativ să poată extruda plăci cu densitate scăzută, stabilitate mecanică ridicată, conductivitate termică scăzută și rezistență bună la foc.
„Proprietățile excelente la foc ale noilor panouri din spumă termorigidă sunt într-adevăr ceva foarte special. Chiar și fără adăugarea de aditivi ignifuganți, noul material are un grad excelent de rezistență la foc și, prin urmare, este clasificat în clasa de protecție împotriva incendiilor B1”, explică Andreas Madle, inginer de proces în cadrul Diviziei de Dezvoltare și Inginerie de Proces și manager de proiect la KraussMaffei.
Extruderul cu două șnecuri ZE 42 BluePower de la Centrul de Dezvoltare KraussMaffei din Hanovra, Germania, a fost folosit pentru a produce panourile de spumă cu o grosime de de 50 mm. Tehnologia de proces a acestui extruder a fost perfect adaptată cerințelor materialului de prelucrat.
„Provocarea a constat în a menține sub control procesul de reticulare din extruder și de a evita formarea de defecte (goluri)”, spune Andreas Madle.
Acest obiectiv a fost atins printr-o geometrie a șnecului cu forfecare scăzută, temperaturi moderate de procesare între 100 și 120°C și alegerea unui vârf de șnec caracterizat printr-un volum de curgere liberă extrem de redus. Produsul final este o spumă termorezistentă cu o densitate de aproximativ 800 kg/m3 și o conductivitate termică bună, de 0,12 W/mK.
„Suntem conștienți de faptul că spuma noastră este destul de grea în comparație cu spuma termoplastică precum EPS (polistiren expandat), care poate atinge o densitate mai mică de 30 kg/m3”, explică Andreas Madle, adăugând: „Totuși, aceste două produse din spumă nu sunt realmente comparabile, domeniile lor de aplicare fiind complet diferite. De fapt, noua spumă este destinată, printre altele, utilizării ca material izolator pentru aplicații cu grad ridicat de încărcare, iar stabilitatea mecanică superioară asociată necesită inevitabil o densitate mai mare."
Mai mult, inginerul de proces este convins că viitoarele proiecte de cercetare și dezvoltare vor face posibilă reducerea densității spumei de rășină fenolică.
Ceilalți parteneri și colaboratori implicați în proiect au fost Hexion GmbH (rășini fenolice), Ejot Baubefestigungen GmbH (soluții de fixare pentru industria construcțiilor), Schoeck Bauteile GmbH (componente izolatoare portante) și Robert Bosch GmbH (diverse produse și bunuri de larg consum). Proiectul a fost coordonat de Colegiul de Tehnologie Chemnitz, Facultatea de Inginerie Mecanică, Catedra Mase Plastice.
Sursa articol: KraussMaffei